Utnyttja kostnaden för varmvattnet när du badar

Att bada badkar är en skön lyx som jag brukar unna mig ibland. Det förbrukar dock massor med varmvatten och varje bad kostar därför en hel del jämfört med en kort dusch i kallt vatten. Men ack vilken vardagslyx!

Låt värmen i vattnet komma till full nytta

När jag senast badade låg jag och funderade på hur man skulle kunna utnyttja vattnet man tappat upp på maximalt sätt. Det vanligaste är att man drar ur proppen när man badat klart. Varför inte låta värmen komma huset till nytta? Istället för att bara tappa ut vattnet och låta värmen rinna rakt ut ur huset så kan man låta vattnet ligga kvar. Det som då händer är att värmen avges till omgivande luft, vilket är precis det som varmvattnet i uppvärmningssystemet gör, fast via elementen.

Hur mycket vatten går åt när jag badar?

Vi har ett Noro Sand badkar som rymmer 235 L och har ett baddjup på 53 cm. Jag brukar tappa upp vatten tills ungefär 70% är fyllt, sen låter jag mig själv och Arkimedes princip fylla resten av volymen. Formen på badkaret är så att omkretsen är relativt konstant på alla nivåer. Det gör att jag enkelt kan uppskatta vattenåtgången genom att räkna 0,60 x 235 L. Det går åt ca 165 L när jag badar.

1 L vatten kostar 1,23 öre hos vår lokala leverantör idag 12,25 kr / m3 (under rikets snittpris). Och för dig som glömt bort matematiken från grundskolan: 1 m3 = 1000 L. Att tappa upp 165 L kostar 2,02 kr.

Hur mycket värmeenergi innehåller mitt badvatten?

Jag sökte lite på nätet och hittar en formel som säger att det går åt 1,16 Wh för att värma 1 L vatten 1oC. Inkommande vatten har generellt en temperatur på mellan 5-10oC. Om mitt badvatten vid upptappning håller 40oC och inkommande vatten ligger på 5oC, innebär det följande:

Vattnet har per Liter tillförts; 35 x 1,16 Wh = 40,6 Wh
165 L har tillförts  6,7 kWh.

Jag väljer att räkna på kostnaden 1 kr / kWh för enkelhetens skull, även om elpriset just nu är riktigt lågt (0,60-0,70 kr/kWh). Uppvärmningskostnaden blir alltså 6,70 kr för varmt vatten.

Hur mycket energi kan jag återta från varmvattnet?

Värmen (energin) i vattnet sprids till omgivande luft och bidrar till uppvärmning av huset. Det bidrar med värme så länge omgivningen har en lägre temperatur än vattnet. Vi har en inomhustemperatur på 20-21oC, vilket gör att vi återfår energin under temperaturfallet från 40 till 20oC. En temperaturdifferens på 20 grader, vilket motsvarar 57% av den temperaturdifferens vi hade vid uppvärmningen. Vi bör alltså få ”tillbaka” 3,82 kWh i form av uppvärmning.

Istället för att mitt bad skulle ha kostat mig 8,72 kr (2,02+6,70) om jag bara låtit vattnet rinna ut i avloppet direkt efter badet så har jag alltså sänkt kostnaden med 3,82 kr till 4,90 kr.

Invändningar? Ja, det finns säkert massor och du är VARMT välkommen att lämna sådana i en kommentar till det här inlägget.

PS. Använd sen det kalla vattnet till annat

När all värme som kan har lämnat vattnet och bidragit till husets uppvärmning finns det andra användningsområden för badvattnet. Varför inte vattna blommorna eller trädgården? Rumstempererat vatten är det bästa för blommor!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 × 3 =